
מאת אריק מרמורשטיין, מייסד שותף באתר מימון ההמונים "מימונה" (Mimoona).
ברוב פלטפורמות מימון ההמונים ישנו תהליך בדיקה של הקמפיינים המוגשים לאתר והם הופכים להיות פעילים (תומכים יכולים להזין בהם כסף) רק לאחר שמישהו מטעם פלטפורמת מימון ההמונים אישר שהקמפיין עומד בסטנדרטים של האתר. כמי שבחן אלפי קמפיינים, רציתי לתת לכם מבט מבפנים על איך זה נראה מכיוונו של בעל הפלטפורמה ומה הוא בוחן בטרם קמפיין עולה לאוויר. כמובן שלכל פלטפורמה יש את הסטנדרטים שלה, אבל אני חושב שחלק ניכר מהנקודות שאזכיר כאן רלוונטיות לרוב הפלטפורמות.
1. רצינות
חשוב שתבינו, רוב פלטפורמות מימון ההמונים בנויות כך שיש הלימה מוחלטת של אינטרסים בין מי שמגייס את הכסף לבין הפלטפורמה. אם מגייס הכסף לא מצליח לגייס את הכסף, הפלטפורמה לא מרוויחה כסף כיוון שהיא מקבלת אחוזים מסכום הגיוס, וכמו כן, המונטין שלה נפגע. בעל הפלטפורמה מעדיף כמובן להשקיע את הזמן שלו בלתת שירות לאנשים שלוקחים את גיוס ההמונים שלהם ברצינות. כבעל פלטפורמת מימון המונים אני יודע שאם הקמפיין שהוגש אלי אינו כולל אלמנטים רבים המופיעים ברוב הקמפיינים שהצליחו (ראו למטה) אז ישנן שתי אופציות עיקריות: (א) בעל הקמפיין לא בדק מה האלמנטים הנדרשים בקמפיין מימון המונים (והמידע הזה נגיש); (ב) בעל הקמפיין יודע מה האלמנטים הנדרשים אך "לא היה לו כוח" להשקיע בעבודה עליהם. כך או כך, זה מצטייר כלא רציני, ומכיוון שגיוס המונים דורש את רוב העבודה דווקא לאחר שהקמפיין אושר, אז בעל הפלטפורמה יודע שרוב הסיכויים שהקמפיין לא יצליח.
2. אמינות
אתם מעוניינים לגייס כסף מהקהל הרחב, הכולל אנשים שאינם מהמעגל הקרוב שלכם. כדי שמישהו שאינו מכיר אתכם יוציא את כרטיס האשראי שלו ויתמוך בקמפיין שלכם, הקמפיין שלכם צריך לשדר אמינות. אם לא תראו את עצמכם בסרטון או תקשרו את הקמפיין שלכם לפרופיל הפייסבוק שלכם זה יקשה על אנשים לתמוך בקמפיין שלכם, אנשים אוהבים לראות למי מועבר הכסף.
3. סרטון
סרטון מעלה את הסיכוי לגייס את הכסף בכ-40%, והוא מעיד על האמינות והרצינות שלכם. לכן, כאשר אני רואה סרטון בו מופיעים בעלי הקמפיין ומספרים על עצמם ועל הקמפיין זה מיד "מוסיף נקודות". אין דרישה שהסרטון יהיה ערוך ומצולם במקצועיות, ממש לא, כמה מהקמפיינים הכי מוצלחים צולמו באופן יחסית חובבני (אלא אם כן מדובר בגיוס כסף למוצר, שם ישנה חשיבות גדולה לסרטון). מה שמעניין זה התוכן.
4. טקסט
סרטון טוב בדרך כלל לא עולה על שתיים וחצי דקות. לכן, בעל פרויקט רציני ירחיב עוד על עצמו, על הסיבה לגיוס הכסף ועל אופן השימוש בכסף. מי שאינו כולל את האינפורמציה הזו שוב מצטייר כלא רציני בפני התומכים הפוטנציאלים וגם בפני בעל הפלטפורמה.
5. מדרג של תמורות
האופן שבו מימון המונים עובד ברוב המקרים הוא שבתמורה לכסף, התומכים בקמפיין יקבלו תמורות. הן יכולות להיות תוצר הקמפיין (לדוגמה, אם אמן מגייס כסף להקלטת האלבום, אז האלבום הוא תמורה מתבקשת) או תמורות שהן יותר ב"היקף של הקמפיין", אבל זהו תמיד מקום מעניין שאפשר להיות בו יצירתיים. אם אנחנו מקבלים קמפיין שאינו כולל תמורות (או כולל תמורה אחת), זה נראה לא רציני וזה בטח לא קמפיין שיצליח בגיוס המונים.
6. הפרופיל האישי של בעל הקמפיין
בעלי הקמפיין הם לב הקמפיין. ברוב פלטפורמות מימון ההמונים יש לכם אפשרות להוסיף קישור לעמוד הפייסבוק שלכם, תמונה וכדומה. מי שעושה זאת גורם לתומכים הפוטנציאלים (ולבעל הפלטפורמה) להרגיש הרבה יותר נוח להיות חלק מהקמפיין שלהם. אם תסתתרו מאחורי שם בדוי, ללא תמונה וללא קישור לעמוד הפייסבוק שלכם זה באופן מיידי מעלה חשד.
7.יעד הגיוס
בעלי הפלטפורמה שאליה אתם מגישים את הקמפיין שלכם כנראה ראו כבר אלפי קמפיינים. ברוב המקרים יש לנו יכולת סבירה להבין האם הסכום אותו אתם מבקשים לגייס ננקב לאחר ביצוע חישוב מדויק הכולל את העלויות שלכם, עלויות משלוח התמורות, העמלות השונות ועוד. אם נקבתם בסכום גבוה מדי זה באופן מיידי מוריד נקודות (ובאופן וודאי את הסיכויים שלכם לגייס את הכסף). אם אתם מסבירים בטקסט בגוף הקמפיין איך הגעתם לסכום אותו אתם מבקשים לגייס זה כמובן מוסיף אמינות.
חשוב שתדעו, בעלי פלטפורמות מימון המונים רוצים כמה שיותר קמפיינים בפלטפורמות שלהם, אבל אנו יודעים כמעט בודאות מיהו בעלי קמפיין רציני ומי סתם הגיש קמפיין מתוך התלהבות רגעית. תמונה, סכום לגיוס ושורה וחצי על הקמפיין שלכם לא יביאו לכם את סכום הכסף הנדרש לכם.
בהצלחה!